mulcsozás

Mi az a mulcsozás és hogyan lehet hatékonyan elvégezni?

A mulcsozás tulajdonképpen a talaj takarására szolgáló művelet, amelynek célja sokkal több, mint a kert dekorálása. Nézzük most meg, mi is tulajdonképpen a mulcsozás, melyek az előnyei és hogyan végezhető el a lehető leghatékonyabban ez a tevékenység!

A mulcsozás fogalma

A mulcsozás tehát a talaj fedésére szolgáló művelet, a mulcs pedig a talajtakarók összességét jelenti. Az eljárás mind szerves, mind pedig szervetlen anyagokkal elvégezhető. A szervetlen anyagok között a kavicsot említhetjük, míg szervetlenek közül a fenyőkéreg, a szalma, a komposzt és a fűnyesedék a legelterjedtebb. Ezek mind különböző formában, méretben, színben és anyagban állnak rendelkezésre.

A fenyőmulcs az egyik legesztétikusabb mulcsfajta, dekoráció gyanánt is megállja a helyét a virágoskertekben vagy dísznövények köré szórva. A fűnyesedék olcsó, házilag is egyszerűen előállítható, viszont mivel rendkívül gyorsan bomlik, szinte folyamatosan pótolni kell. A szalmát főként veteményesekben és gyümölcsösökben alkalmazzák. Szélnek kitett helyre ne tegyük, mert gyorsan elhordja majd.

A komposzt magas szervesanyag-tartalommal rendelkezik, kiválóan táplálja a talajt, viszont ez a mulcsfajta is gyorsan bomlik és gyakran pótlásra szorul. A kavics szervetlen, de véd a kiszáradástól és a gazok ellen. Tartós, így újratölteni szinte egyáltalán nem szükséges. A mulcsozásnak nevezett kertművelési technikát mind a háztáji kertekben, mind pedig a nagyobb gazdaságokban előszeretettel alkalmazzák.

A mulcsozás előnyei

A mulcsozás számos előnnyel rendelkezik. Ezek közül kiemelkedő, hogy nemcsak jól mutat, de képes megakadályozni a gyomok fejlődését, elterjedését is, így elkerülhető vagy a minimálisra csökkenthetők a sokak által gyűlölt kézimunkák: a kapálás és a gyomlálás. Ezen kívül védi a talajt a tűző napsugárzástól, megóvja a kiszáradástól és a túlzott csapadéktól is, megakadályozva ezzel a saras, nehezen száradó talajrészek kialakulását. Nyáron egyáltalán nem mindegy, mennyit kell locsolni, pláne szárazság idején. Minél tovább marad nedves a talaj, annál tovább képes a növény hasznosítani a vizet.

A mulcsozásból még télen is lehet preferálni, hiszen a fagytól is védi a növények gyökerét. A szerves mulcsok további előnye, hogy segít megőrizni a talaj tápanyagtartalmát és laza szerkezetét. Hatására a talaj humuszban gazdagodik és helyreáll benne az optimális talajélet. A mulcsozás egy remek kertészeti fogás, amellyel nemcsak időt, de energiát tudunk spórolni.

Vannak azért hátrányai is, a nedves mulcs ugyanis szinte vonzza a csigákat, ha pedig a mulcsozás szalmával történik, fokozott gazosodással is kell számolni, hiszen a gyom magvakat tartalmazhat, ráadásul lebomlása során nitrogént von el a talajtól.

Így végezzük a mulcsozást!

Annak érdekében, hogy a mulcsozás kifejtse hatásait, a mulcsot mintegy 4-5 cm vastag rétegben kell lerakni, valamint folyamatosan pótolni kell.

A kisebb kertekben a mulcsozás kézzel, kerti szerszámok segítségével is kivitelezhető. Egy nagyobb gazdaságban azonban ez túl sok időt venne igénybe, ezért modern eszközökhöz kell folyamodni. A mulcsozást kalapácsos mulcsozóval is el lehet végezni. Egy ilyen gép a szántóföldi növénytermesztés mellett kertészeti és kommunális feladatok ellátására is alkalmas, de erdészeti, erdőgazdálkodási célokra is megfelelő. Ha szeretnénk profi módon végezni, vásároljunk minőségi mulcsozót!