klíma

A klímakarbantartás elengedhetetlen

A légkondicionáló használata erősen időjárásfüggő, főleg nyáron. Változó, hogy egy év alatt ki, mennyit használja a készüléket, ami attól is függ, hogy hol és milyen céllal történt a klíma szerelés.

Állandó otthonunkban a fűtés céljából telepített berendezéseket akkor használjuk a legtöbbet, ha ez a fő fűtési mód. Ha csak kiegészítésnek szántuk, akkor nyilván a nagyobb hidegekben, vagy a kiemelkedően enyhe, illetve tavaszi-őszi átmeneti időszakokban használjuk. Ugyanez a helyzet a nyaralóba helyezett készülékekkel. Őszi, tavaszi látogatásaink során, a hidegebb napokon, órákon van rá szükség.
A csak hűtésre alkalmazható klíma berendezést pedig természetesen csakis nyáron fogjuk üzemeltetni.

Amikor egy évben úgy alakul, hogy nagyon keveset használjuk a légkondinkat, bizonyára felmerül a kérdés, hogy szükséges -e a klíma tisztítás. A rossz hír azoknak, akik úgy gondolják, hogy nem csak a használattal együtt járó áramköltséget spórolták meg, hanem az éves karbantartás díját is, hogy ez sajnos nem igaz. A gombásodás, porosodás és más szennyeződések felhalmozódása nem a használat gyakoriságától függ.

A légkondi használata során akárcsak párszor is, de a szoba poros levegőjét szűrte meg, ezzel a szálló por szemcséi megtapadtak benne. Bár a szűrőbetétek megfogták a nagyobb porszemcséket, a mikroszemcsék viszont a hőcserélőre kerülve képeztek filmréteget. Ezzel a nedves, párás környezettel pedig máris lakóhelyet teremtettek a gombáknak, baktériumoknak. A klíma tisztítás éppen ennek a megszüntetéséről gondoskodik.

Hacsak a gyári garancia megtartására gondolunk, akkor is indokolt az éves ellenőrzés beiktatása, sőt ezzel a készülék állagát is óvjuk. A fűtésre használt klímáknál pedig egyenesen elengedhetetlen, hogy a fűtési szezon végén elvégezzük az alapos tisztítást és csak így kezdjünk neki a nyári hűtésnek. A klíma tisztításhoz egyáltalán nem elegendő az üzletekben vásárolható klíma tisztító spray, mert az nem ér el a szükséges területek negyedére sem. Emellett a karbantartás nem csak tisztítást jelent. Megtörténik a berendezés átvizsgálása, szükség esetén a szűrőbetétek cseréje, vezetékek ellenőrzése és a kültéri rendszer tisztítása is. Csak ez jelenthet teljes védelmet egészségünk és a klímaberendezés számára.