növény

Mikor kell trágyázni a földet?

A növények egészséges növekedéséhez elengedhetetlen a földek trágyázása, hiszen ez szükséges a fejlődéshez és a megfelelő növekedéshez. A trágya segítségével a növények a szükséges tápanyaghoz hozzájutnak, ami lehet például a kálium vagy a foszfor. A tápanyagok kiemelten fontosak, a terméshozam, a fotoszintézis, a növekedés, valamint a virágzás szempontjából, de ide sorolhatjuk a különféle betegségek elleni védekezést is.

Mikor érdemes trágyázni?

Trágyázni mindig a növény életciklusától függően kell, de legjobb, ha kora tavasszal még a vetés előtt megtesszük. Ezzel a lépéssel biztosítjuk, hogy a növénynek minden szükséges tápanyag rendelkezésére álljon a fejlődéshez. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy a talaj tápanyagtartalma megfelelő, akkor eltekinthetünk a trágyázástól, de az idő múlásával ezt folyamatosan figyelemmel kell kísérni. Talajvizsgálatot laboratóriumi körülmények között lehet elvégezni, elvégeztetni. Ez a vizsgálat pontosan kimutatja, hogy pontosan mit kell pótolni a talajban.

Hogyan lehet trágyázni?

A trágyázást legegyszerűbben kézi módszerrel juttathatjuk ki lapát és gereblye segítségével, bár ez függ a talaj területétől is, hiszen lehet, hogy sokkal költséghatékonyabb a gépi módszerhez folyamodni.  Ebben persze a megfelelő szerves trágyaszóró is sokat segít. A trágyaszórók mellett számításba jöhetnek a traktorok és a permetezők is. Trágyázáskor figyeljünk oda a különféle trágyák használati utasításaiban foglaltakra és kövessük az ott megadott instrukciókat.

Milyen előnyei vannak a trágyázásnak?

A trágya, a következőkben segíthet:

  • a növények fejlődésében
  • a növények növekedésében
  • a virágzásban
  • abban, hogy megfelelő termést hozzon és jól ellenálljon a betegségeknek
  • javítja a mikrobiológiai aktivitást a földben
  • segítségével csökkenthető a talajvíz által okozott magasabb nitrátszint
  • javítja a talajszerkezetet
  • növeli a föld szervesanyag tartalmát
  • jobban levegőzik a talaj, így nő a vízáteresztő képesség.

Vannak-e hátrányai a trágyázásnak?

Magának a trágyázásnak nincsenek hátrányai, de ha nem jól használjuk ki ezt a lehetőséget, akkor többet ártunk, mint használunk. Ha túl sok trágyát adunk a földhöz, akkor a nővények esetleg túlzott növekedésnek indulnak, ezáltal a terméshozam csökkenhet. Talajvíz esetén érdemes talajvizsgálatot végezni, hiszen a talajvízben megtalálható nitrátok károsak lehetnek a növényekre nézve.

Láthatjuk, hogy a trágyázásnak nagyon fontos szerep jut a mezőgazdaság minden területén, így a kertészetekben is. A trágyázás segíthet abban, hogy a növényeknek mindig a megfelelő táptalajt biztosítsuk, amely minden olyan anyagot tartalmaz, amely az egészséges növekedéshez és a jó terméshez szükséges. Ha úgy látjuk, hogy a földeken gond van a növényekkel, akkor mindenképpen végezzünk talajvizsgálatot, hiszen az biztosan kimutatja, hogy pontosan mire van szükségük a növényeknek az egészséges fejlődéshez.