kutyajatek-sportolashoz-frizbi

Kutyajáték: Melyiket válasszam?

A kutyajáték egy alapvető felszereléssé vált a gazdik körében, nem véletlenül. A kutyusok imádnak játszani. Akár fiatalabb, akár idősebb az állat, valamilyen játékra biztosan kapható, legyen szó labdázásról vagy csak a plüssállatának a rágcsálásáról. Rengeteg kognitív, szociális és fizikális előnye van ennek a fajta szórakozásnak, de tökéletes unaloműző és stresszlevezető is.

Már kölyökkorban vásároljunk valamilyen játékot. Ez az idő elteltével hozzá fog nőni, és lesz kedvence is. Tudni fogja, hogy az az ő tárgya, hogy bármikor játszhat vele, egy biztos ponttá válik. Fontos szempont, hogy ez a kis kellék örömet okoz neki, mivel így a későbbiekben könnyebb tanítani őr, és felnőtt korában is önfeledten tud majd játszani.

A piacon azonban nagyon sokféle játék kapható. Különböző formájú, méretű, anyagú kellékek, különböző célokra. Alapvetően elmondható, hogy a kutyajáték nem egyenlő a gyerek plüssállatával vagy gumijátékával. A kutyajátékokat erősebb anyagból készítik, mint az átlagos plüssöket, hogy azok ellenállóbbak legyenek a rágcsálásnak. A legtöbb játékot direkt úgy gyártják le, hogy az nem tartalmaz méreganyagot, ami káros lehet az állatokra. Ezen kívül mentes az olyan anyagoktól, amik roncsolhatják a fogainak az épségét, ha éppen a szájával gyömöszöli a kedvenc figuráját.

kutyajatek-plussjatek

Mivel a kutyusnak nincsenek kezei, így a száját használja mindenféle tevékenységre. A szájával próbálja ki az újdonságokat, amit kap, ezért is fontos, hogy jó minőségű legyen, amit kiválasztunk neki.

Nézzük át, hogy mik is a speciálisabb játékok és milyen célra használhatóak.

Jutalmazó játékok

A legismertebb jutalmazó játék egyértelműen a KONG harang. A belsejébe jutalomfalatot, nedvestápot , vagy valamilyen otthon megtalálható finomságot töltünk, amivel hosszú időre lefoglalhatjuk kedvencünket. Próbálja kiszedni és kinyalogatni belőle, de az nem is annyira egyszerű. Anyaga tartós kaucsukgumi, ami ellenáll a komolyabb rágcsálásoknak is.

kutyajatek-jutalmazas-kong

Hasonló elvvel működnek a jutalomfalat labdák is. Abba is apróbb falatkákat tudunk beletenni, és a labdát összevissza gurítgatva, véletlenül kieshetnek belőle a darabkák. Nagy lesz az öröm a siker esetén és az önbizalmát is növelheti.

Érdemes beszélni még a szimatszőnyegekről is, ami a kevésbé gondolkodós kategóriába tartozik, ezért alkalmas kölyökkutyáknak is. A szimatszőnyeg kis fodros részeibe jutalomfalatokat rejthetünk és a kutyusnak a szaglását kell használnia, hogy megtalálja a finomságokat. A gyakorlati haszna a szaglás fejlesztése mellett az evés lassítására is kiterjedhet, hogy ne falja be a kapott eledelt azonnal.

Ezeknek a játékoknak a célja az unaloműzés, hogy lefoglaljuk egy időre a kutyát. Ajánlott akkor adni a kedvencünknek, ha elmegyünk otthonról és egyedül marad bezárva a lakásba, vagy ha nincs időnk foglalkozni vele huzamosabb ideig.

Intelligencia játékok

A szellemi kihívások szinte megfiatalítanak minket, és ez ugyanúgy érvényes az állatokra is.

Az intelligencia játékok a legtöbbször egybefonódnak a jutalmazó játékokkal. Könnyebb és bonyolultabb feladatokat kell megoldania a kutyusnak, és ha sikerül, akkor egy-egy jutalomfalathoz jutnak, ami sikerélményt nyújt nekik. Ez adja a motivációt, hogy le kell küzdeni azt az akadályt, akármi áron. A feladatok többszöri végrehajtásával megtanulja, hogy mit is kell csinálni, ahhoz, hogy megkapja a hőn áhított finomságot.

Igénybe veszi és edzi az állat elméjét, mindezt szórakoztató módon. Többféle akadályokkal kell szembenéznie, hogy ne váljon hamar unalmassá. A játékon különböző mélyedések vagy kiemelkedések találhatóak és eltolással, felemeléssel, esetleg kinyitással tud hozzájutni a nyereményekhez.

Játékok sportoláshoz

Mozgáshoz és sportoláshoz is rengeteg terméket találunk a piacon, de nézzük át a legkelendőbbeket. A labdákat akár ide is sorolhatnánk, de mivel nagyon sokféle labda van, és szinte minden kutya imádja, ezért nem vettük bele.

Ehhez kapcsolódóan viszont érdemes megemlítenünk a labdahajítókat. Ezzel az eszközzel, sokkal messzebbre és magasabbra tudjuk elhajítani a labdát. Az eredménye, hogy a kutyának sokkal többet kell futnia, mivel távolabbra tudjuk elrepíteni. A kisebb kutyákat ez hamar kifáraszthatja, viszont sok eb van, aki jól bírja, sőt igényli is ezt a játékmódot.

Kiemelendő, hogy egyes kötéljátékokat is úgy gyártanak, hogy van egy füle vagy fogó része, hogy könnyebb legyen az elhajítása.

Gyakori játékszer még a frizbi, ami főleg a sportosabb és ügyesebb kutyáknak ajánlott. A legjobb példa erre a Border Collie, akik imádnak és nagyon is jól tudnak frizbizni a gazdival. Különböző műanyagból és gumiból készült verziói vannak, olyanok is, amelyek a víz tetején is fent maradnak.

Végszó:

Láthatjuk, hogy rengeteg féle játék létezik, és ezek csak a legismertebbek. Nagyon sokféle speciális játék kapható, például különböző egészségügyi célokra vagy akár egyes tematikus kutyasportokhoz is. A játék hihetetlenül fontos része a kisállat felnővésének és életének. Ha bevásárlólistát írunk össze az állatkának, akkor alkalomadtán legyen rajta a kutyajáték is. Ajánlott minőségi termékeket vásárolni. Legyen több játéka is a kedvencünknek, hogy ha egy kis mókához van kedve, akkor tudjon válogatni. Ha pedig az időnk engedi, akkor a lehető legtöbbet szórakozzunk mi is vele, hogy egy igazán jó kapcsolat alakuljon ki.

A játék után pedig jöhet a jól megérdemelt eledel vagy kutyakonzerv.