veteményes

Merre veszi az irányt az öntözéstechnika?

Biztosra veszem, hogy az öntözéstechnika jövője a haszonárú növénytermesztés felé fog elbillenni a következő években és kevesebb figyelem fog jutni az díszkertek és parkok öntözőrendszer alkatrészeinek a fejlesztésére. Valószínű, hogy a pontszerű tőöntözés és a csepegtető öntözés elemei lesznek még professzionálisabbra fejlesztve, hiszen nem csak az élelmiszer otthoni előállítására kerül a hangsúly, hanem a víz ésszerű és hatékony felhasználására is!

Ehhez persze az öntözéstechnika jelenlegi fejlesztései jó alapot adnak, de a specializált elvárások ki fogják igazítani ezeknek a termékeknek a működését a megfelelő irányba. Azt is valószínűnek tartom, hogy a hagyományosan legkisebbnek számító 1”-os méretű mágnesszelep mellett a kisebb átmérőjű ¾” és ½” is meg fognak jelenni. Bár a díszkertek öntözőrendszer építéséhez korábban a Toro öntözéstechnikai márka gyártott ¾”-os mágnesszelepet, ami legendásan jól működött és nagyon ritkán még mindig bele lehet botlani egy-egy működő 264-es ¾”-os mágnesszelepbe.

Remélhetőleg a nagy amerikai öntözéstechnika márkák is előjönnek majd az új fejlesztéseikkel! Személy szerint én nagyon várom a Hunter, a Rain Bird és a K-Rain gyártóktól is azokat a termékeket, amivel ezt a célpiacot fogják megcélozni. Úgy vélem, hogy a mai öntözéstechnika termékeiben a spray szórófej, a rotoros szórófej, a rotátor fúvóka, az esőérzékelő és a vezérlő automatika a díszkertek és parkok családjában már ki van merítve és inkább a zöldség- és gabonatermesztésé lesz a jövőben a főszerep!

Remélhetően ezeknél a termékeknél lesznek ilyen jellegű újdonságok:

  1. Csepegtető cső
  2. Csepegtető gomba
  3. Talajnedvesség érzékelő
  4. Mikroszóró
  5. Kapilláris cső
  6. Mikro idomok
  7. Mágnesszelep

A vízgépészeti gyártók egyébként már eléggé jól állnak a fejlesztéseikkel, tehát a vízellátás eszközei biztosítva vannak az öntözéstechnika fejlesztéseihez! Ez nagyon jó hír. A kérdés tehát az, hogy mikor kanyarodik a célegyenesre az öntözőrendszer gyártó nagyhatalom, az USA? Reméljük minél előbb…