kutyatáp

A kutyáknál is egyre gyakoribb az ételallergia

Az emberek egyre több dologra allergiások, amit a civilizációs betegségek közé szoktak sorolni. Ezek közé tartozik az ételallergia is. A leggyakrabban a liszt- vagy a tejcukor érzékenységgel találkozhatunk. Nos, ez a jelenség a kutyákat sem kíméli, mivel egyre több házi kedvencünk allergiás a különféle kutyatápokra. De, vajon mi ennek az oka?

Először is a kutya számos dologra tud allergiás lenni, a leggyakoribb a légúti allergia, de lehet allergiás csípésekre, valamivel való érintkezésre és bizony az ételre is.

Akárcsak az embereknél a kutyáknál is gyakorlatilag minden étel válthat ki allergiás tüneteket. Kezdve a marha- csirke és egyéb húsokban található fehérjéktől a kutyatápokban előforduló színező- és ízfokozó anyagokig egészen a tejtermékekig.

Az ebeknél az allergiás tünetek azonban csak hosszú idő után jelentkeznek, először az úgynevezett ételérzékenység alakul ki, amiből a gazdi semmit nem vessz észre. Az immunrendszer azonban igen, ami megkezdi a védekező tevékenységét, ami egy idő után az allergiás tünetek jelentkezéséig vezet el.

A hipoallergén kutyatápokról lentebb még fogunk szólni, de ha bővebben akarsz olvasni róla, akkor a DogX oldalán megteheted. Először azonban nézzük meg azt, hogyan is derül ki, hogy allergiás valamire a kedvencünk.

Az allergia testi jelei

Szerencsére az allergiás tüneteket nem nehéz felismerni, összekeverni egyéb betegség tüneteivel azonban annál könnyebb, a legtöbb esetben ugyanis viszketéssel jelentkezik.

Ez azt jelenti, hogy a kutya egyfolytában vakaródzik és nyaldossa magát. Az érintett területeken a szőr gyakorta kihullik, a bőr pedig kisebesedik, ami még viszketőbb és még fájdalmasabb érzéshez vezet.

Éppen ezért ezt ne várjuk meg és már akkor forduljunk állatorvoshoz, ha túlzott vakaródzást tapasztalunk a kutyánknál. A fülgyulladás szintén gyakorta allergiás reakció, a másik gyakori tünetegyüttest pedig a bélrendszeri problémák okozzák, a gyakori hasmenés, hányás vagy felfúvódás szintén sok esetben annak a jele, hogy a kutya allergiás valamire.

Természetesen ebben az esetben is állatorvoshoz kell fordulni. Mindenképpen figyeljünk oda a kutyára, mivel az allergia becsapós dolog. Sokszor ugyanis a kutyus már évek óta eszi ugyanazt a kutyatápot, amitől látszólag semmi baja és csak utána kezdenek el jelentkezni a tünetek.

Hipoallergén kutyatáp

Miután kiderült, hogy a kutya allergiában szenved, azt is ki kell deríteni, hogy milyenben, ez pedig nem könnyű feladat, úgynevezett kizárásos diétát kell alkalmazni, ami akár 6-8 hétig is eltarthat.

Ráadásul hiába múlnak el a tünetek az orvos kezelésére, azok később visszatérhetnek, vagy más dologra is allergiás lehet később a kedvencünk. A dolog tehát sajnos nem egyszerű.

A hipoallergén kutyatáp etetése azért jó megoldás az allergiás kutyák esetében, mert nem tartalmazza azokat az összetevőket, melyek a hagyományos kutyatápokban vannak. Azaz, nincs például bennük marha- csirke- vagy disznóhús.

Helyette kenguru, gazella, vagy vízibivaly található benne, azaz nem találkozik a kutya olyan fehérjefélékkel melyekre korábban allergiás tünetekkel reagált a tápoknak köszönhetően. Ez a többi összetevőre is igaz, ami általában az allergének közé sorolható, így a glutén, a szója vagy a tejszármazékok.

Lényegében minimalizálva van az allergének száma ezekben a kutyatápokban, így jóval nagyobb biztonságban fogyaszthatók, különösen olyan kutyák esetében, melyek már voltak allergiások. Ez egyébként nem fajta függő, minden típusú kutyánál bármikor előfordulhat, így mindenképpen figyeljünk a fent említett jelekre.