darázscsípés allergia

A darázscsípés allergia a háziállatainkat is veszélyezteti

A darázscsípés allergia rendkívül veszélyes – ha az érintett személy nem kap azonnal orvosi segítséget, akár végzetes következménye is lehet a rovarcsípésnek.

Senkinek sem kellemes

A darázs csípése azoknak is roppant kellemetlen, akik egyébként nem allergiásak. Mi történik, ha megcsíp bennünket egy darázs? A rovar méreganyagot juttat a szervezetünkbe, amely fájdalmas duzzanatként ölt formát. A méreganyag hatására a szervezetünkben gyulladás lép fel. Ha a darázs érzékeny területen csíp meg minket, úgymint torok vagy fej, a helyzet sokkal komolyabbra is fordulhat. A duzzanat ugyanis a légutak elzáródását is eredményezheti.

Darázscsípés allergia – akiknek valóban sok okuk van a félelemre

darázscsípés allergia igazi elszenvedői akár az életükkel is fizethetnek a szóban forgó rovarral való közeli találkozóért. A súlyos allergiás roham következtében a bőr egész felületén csúnya kiütések jelennek meg, a beteg szédülést, hányingert tapasztal, a légzése nehézkessé is vállhat. Szerencsére az esetek döntő többségében az első rovarcsípés még a később allergiássá is váló személyek esetében is viszonylag enyhe panaszokkal jár. Ha már biztos, hogy allergiásak vagyunk, erősen ajánlott adrenalinos autoinjekciót magunknál tartani.

A kiskedvenceink sincsenek biztonságban

A fullánkos rovarok sajnos a háziállatainkat sem kímélik. Különösen a kutyák vannak kitéve a veszélynek, hiszen ők élvezettel vadásznak nyáron az ide-oda röpködő bogarakra, rovarokra. Abban az esetben, ha a négylábú barátunk arcát érte darázscsípés, azonnal kérjük állatorvos segítségét, hiszen a darázscsípés allergia az állatok esetében is kialakulhat! A fullánkot minden esetben el kell távolítani, a csípés helyét pedig azonnal ecetes-vizes borogatással kell kezelni.

Ha egyszerre több rovar támad

Ha az állatot több darázs csípte meg egyszerre, a következmények is súlyosabbak. A tünetek megegyeznek az embereknél tapasztalt panaszokkal: nehéz légzés, komoly fájdalomérzet, nagy duzzanat, súlyosabb esetben akár ájulás is. A helyzet azonnali szakorvosi beavatkozást kíván.