csatornatisztítás

Csatornatisztítás – mikor kell szakemberhez fordulni?

A csatornatisztítás tipikusan azon kategóriájú feladatok közé tartozik, amely előbb-utóbb minden háztartásban relevánssá válik. Ha a csatornarendszer eldugul, az egész háztartás lebénul: a lefolyóból nem távozik a víz, így a hétköznapi teendők elvégzése is lehetetlenné válik.

Mi áll a kellemetlen jelenség hátterében?

A vezetékek eldugulása mögött számtalan ok állhat. A zsíros lerakódások, szennyeződések feltorlódása megnehezíti a folyadékok szabad áramlását, így belátható időn belül a teljes dugulás veszélye fenyegeti a háztartás lakóit. A legtöbb esetben egyébként a szaniter nem megfelelő használata okozza a problémát – a vízben nem oldódó anyagok, úgymint a nedves törlők vagy a kisállatos háztartásokban az alom bizony komoly dugulást okozhatnak.

A zsiradék is kiválthatja a dugulást

Mosogatáskor elkerülhetetlen, hogy a használt tányérokról, edényekről lemosott zsír a lefolyón távozzon. Ezek a zsírok megtapadhatnak a csövek falán, és idővel eltömítik a vezetékeket, dugulást okozva. A csatornatisztítás ebben az esetben is szükségszerű.

Kutyusok és cicák a lakásban

A vidéki portákkal ellentétben, a városi lakásokban a kiskedvencek többnyire a zárt terekben töltik a mindennapokat. Ha például hosszúszőrű kutyust tartunk, az eb fürdetése során elhullajtott szőrszálak is eldugíthatják a vezetékeket. Ezt úgy előzhetjük meg, ha precízen kikeféljük a kutyus bundáját még a pancsolás előtt. A kád lefolyórészéhez helyezett szűrő is jó szolgálatot tehet annak érdekében, hogy a szőrszálak ne kerülhessenek a vezetékekbe.

Mit tegyünk az alommal?

A csatornatisztítást sok esetben az alom nem megfelelő eltávolítása is eredményezheti. Legyen szó bármilyen házikedvencről, az alom gyakori takarítása gazdiként a felelősségünk. Bár kézenfekvőnek tűnhet az alom tartalmát a toalettben eltűntetni, mégse tegyünk így, mert ez bizony masszív duguláshoz vezethet. Ehelyett minden esetben használjuk a szemetest!

Kit hívjunk, ha a nagy a baj?

A házi praktikák nem mindig segítenek a probléma megoldásában. A csatornatisztításhoz, különösen a súlyosabb helyzetek esetében, duguláselhárító szakembert kell hívni.