betakarítás

Milyen gépek segítségével zajlik a szálastakarmány betakarítás?

A mezőgazdaságban nincsen olyan évszak és hónap, amikor ne lenne feladat a szabadban. A nagyobb mennyiségű szálastakarmány betakarításához azonban erre a célra tervezett gépekre van szükség, hiszen nemcsak gyorsabban, hanem hatékonyabban is végezhetünk a feladatokkal. Ezekkel az eszközökkel az emberi erőt könnyedén megsokszorozhatjuk, így rengeteg energiát spórolhatunk meg.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen gépekre van szükség a szálastakarmány betakarításához.

A szálastakarmányok betakarításának folyamata

A mezőgazdaságban mindig is volt és lesz munka. Egyes folyamatokat persze kiválthatunk gépekkel, akadnak azonban olyan feladatok, amiket csak két kézzel tudunk elvégezni. Ez azonban nem azt jelenti, hogy például a nagyobb mennyiségű szálastakarmányt saját magunknak kellene betakarítani. A www.novara.hu weboldalon egy helyen megnézheted, hogy milyen gépeket használnak a szálastakarmány betakarításához. Manapság a modern technológiának hála bőven akad lehetőséged arra, hogy megtaláld azt az eszközt, amely jó szolgálatot tehet nálad és a földjeiden.

A kérődző állatoknak élettani, valamint takarmányozástani szempontok miatt szükségük van szálastakarmányra, hogy ezeket fogyasszák. Ennek minősége és mennyisége azonban nagyban meghatározza a termelési szintet és a jövedelmezőséget egyaránt. Hazánkban az állatoknál fele-fele arányban használnak gyep, valamint pillangósokból készült takarmányokat. Ezeket általában zölden, szénaként és szenázsként tárolják el. Ezáltal a betakarítási technológiának nagy szerepe van abban, hogy a zöldeket mennyi ideig lehet felhasználni.

A betakarítás a mai napig egy bonyolult technológiai folyamat. Figyelembe kell venni többek között az állatállomány termelési színvonalát, valamint összetételét, nem beszélve a takarmánynövény összetételéről. Emellett fontos szempont az éghajlati és az időjárási viszonyok alakulása, illetve természetesen a területek jellemzői. A jó minőségű takarmány viszont mindegy, hogy milyen változatról van szó, csak akkor dolgozható fel, ha az időjárás és a fajtaválaszték mellett a műszaki színvonal is megmarad. Ehhez a folyamathoz nyújt segítséget a többféle szálastakarmány betakarítására szolgáló eszköz.

A szálastakarmányhoz használható mezőgazdasági gépek

Az egyik fontos kellék a bálázó, aminek feladata, hogy a munka során fennmaradó szálas anyagot megfelelő méretűre tömörítse. A szálas anyagot remekül újra lehet hasznosítani takarmányként, alomként, esetleg egyes ipari igényekre. A cél tehát, hogy a maradék anyag ne foglaljon el túl sok helyet, valamint a tömörített bálák mozgatása könnyebbé váljon. A tömörítést a gép magától végzi, a folyamat végén pedig egy hengeres bála vagy kiskocka formájú szálastakarmány marad vissza.

Fűkaszák és rendsodrók

Egy gazdaságban elengedhetetlen eszköz a fűkasza. Ennek kapcsán a nagyobb teljesítményű eszközök a hagyományos kaszálást helyezik nagyüzemi szintre. A berendezések traktorra szerelhetőek, ezek pedig automatikusan elvégzik a kaszálási feladatot. A lekaszált növényeket ezt követően nyugodtan lehet bálázni vagy éppen komposztálni. Legyen szó dobkaszákról, kitérő típusokról, esetleg különféle tárcsás változatokról, a Novara mindegyikből tart készleten.

Ugyanez elmondható a rendsodrókról, amelyekkel a lekaszált területeken tarthatunk rendet. A céljuk, hogy a levágott növényeket sodorba rendezze, így jóval egyszerűbbé válik a begyűjtés. Több típusa létezik, így a gyártók készítenek rotációs és csillagkerekes rendsodrókat egyaránt.

Ne maradjon el a rendterítő sem!

Ami még mindenképpen szükséges, az egy rendterítő. A nevéből adódóan abból a célból készült, hogy a lekaszált növényeket pillanatok alatt szét lehessen teríteni. Ezáltal ismét egy olyan munkát bízhatunk egy profi gépre, amit amúgy kétkezűleg végeznénk el. Legalább 2 nappal korábban megkezdhetjük a bálázást, így pedig kisebb az esélye, hogy a vágott növényt esetleg eső vagy szárazság éri. A rendterítők széles mérettartományban érhetőek el, ezáltal pedig nem lehet gond még egy nagyobb föld rendben tartása sem.

A fent említett eszközök tehát nemcsak praktikusak, hanem időt, energiát és persze pénzt spórolnak a számunkra.