fém hullámlemezzel fedett tető

Mennyire tartós a fém hullámlemezzel fedett tető?

Amikor úgy döntünk, hogy házat építünk, átalakítjuk a régit, hogy az energiahatékonyabb, szebb és korszerűbb legyen, akkor több nehéz döntés vár ránk. A méretek mellett figyelembe kell venni az építészeti jellemzőket, az elrendezést, a költségkeretet, hiszen hiába szeretnénk valamit megvalósítani, ha azt nem tudjuk finanszírozni. Ilyen lehet a tető cseréje, ami sosem egy olcsó munka, így már olyan alternatív megoldásokban is gondolkodhatunk, amelyek valamivel kedvezőbb áron kivitelezhetők, mint a hagyományos tető.

Vajon miben érdemes gondolkodni? Mennyire tartós a fém hullámlemezzel fedett tető? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

Hullámlemezzel való tetőfedés

A tartós és jó minőségű hullámlemezzel fedett tető garanciát nyújt arra, hogy a szerkezet hosszú élettartamú legyen. Ez igaz mind műanyag, mind fém hullámlemezek esetében is. Ehhez persze arra van szükség, hogy a tetőn megfelelően legyen csatlakoztatva a deszkázat, emellett tudni kell, hogy mit tehetünk még a tartós bevonat érdekében.

A hullámlemez a hagyományos trapézlemez egyik típusa, annál viszont sokkal lágyabb kinézetű. Általában 0,4 és 0,75 milliméter vastagságban készül a horganyozott, cinkkel felületkezelt acéllemez. Egyik oldalát műanyag bevonattal látják el, ezáltal kiválóan tűri az időjárási viszontagságokat. A méretválasztásnál azonban nem árt figyelembe venni az “S” vagy a “SIN” számot, ahol egyik a hullámot, a másik pedig a profil magasságát jelenti milliméterben kifejezve.

A fém hullámlemez mellett azonban akad műanyag változat, valamint bitumenes hullámlemez is. A műanyag fő előnye, hogy ez a legolcsóbb, a legkönnyebb, ezáltal ez terheli legkevésbé a tető szerkezetét. A bitumenes változat szintén gazdaságos választás lehet, ami könnyen alakítható, ráadásul már formaldehid-mentesen készítik őket, ennek hála pedig környezetbarát alapanyagnak számítanak.

A hullámlemez előnyei

Gyakran felmerül a kérdés a trapézlemez tető építése előtt, hogy vajon milyen magasságú és típusú lemezt válasszunk. Lakossági felhasználásra bőven elegendő lehet a T18-as profil, de természetesen a skála széles, így céltól függően kell eldönteni, hogy milyen vastag tetőre van szükség. Az anyag előnye, hogy könnyű súlya miatt nem terheli meg a tetőszerkezetet, mint például a cserép vagy pala, így hosszabb élettartamot biztosít a szerkezet számára.

A hullámlemez bár azt hihetnénk, hogy gyorsabban tönkremegy, ennek ellenére színtartó, nem mohásodik, a rajta megtelepedő esetleges szennyeződéseket pedig az eső pillanatok alatt lemossa. További előnye, hogy kiváló ár-érték aránnyal rendelkezik, hiszen ennek négyzetméter ára a tetőfedők között a legkedvezőbb. Sok cég 10-15 év garanciát vállal rájuk, így ha addig bármi gond van, akkor nyugodtan lehet hozzájuk fordulni.

Ami pedig a gyártást illeti, a hossza akár 12 méter is lehet, így gyakran egyetlen anyag adja ki a tető teljes hosszát, ezzel pedig minimalizálható a keletkezett hulladék. Alálécezni elég lehet 50-60 centiméterenként, így még emiatt is jobban megéri ezzel lefedni a tetőt. Szóba jöhet többek között melléképületek, irodák, műhelyek, mezőgazdasági épületek, ólak, de akár gépszínek esetében is.

Hol jöhet még szóba?

Néha érdemes lehet elrugaszkodni az általános felhasználási módoktól, hiszen az acéllemezekkel igazán egyedi környezetet varázsolhatunk magunk köré. Kiváló választás lehet a kertben, ahol gyakran készítenek belőle magaságyásokat, elválasztókat, kerítéseket, valamint elkerített kültéri zuhanyzókat. A tetőlemez tehát könnyen az udvar vagy a kert részévé válhat.

Jól látszik tehát, hogy az élettartamára és a tartósságára senkinek sem lehet panasza, hiszen számtalan felhasználási módszere van. A fém hullámlemez valamivel nehezebb, mint a műanyag, sokszor viszont esztétikusabb, elegánsabb, tartósabb. Az árat tekintve nem sokban különböznek egymástól, így felhasználási cél függvényében érdemes dönteni.

A fém változat alkalmas mind vízszintesen, mind függőlegesen, valamint használhatjuk keresztirányú burkolásra is.Használata költség- és időhatékony, a felszerelése pedig nem igényel szaktudást, ezáltal nem kell szakembert hívni, megspórolhatjuk a munkadíjat. A kívánt végeredmény elérése érdekében azonban javasolt lehet hozzáértő bevonása, akinek köszönhetően a szerkezet tartós és mutatós lesz.

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/photos/tet%C5%91-bevonat-2846324/