Táplálkozástudomány 

TáplálkozástudományAz elmúlt évtizedekben az állatorvosok és táplálkozástudományi szakemberek egyre több ismeretet szereztek arról, mire van szükség az állatok egészséges fejlődéséhez. Az állateledel ipar erre alapozva fejleszti tovább termékeit, ügyelve arra, hogy a kész állateledel biztosítsa a kutyák és macskák igényeihez feltétlenül szükséges tápanyagokat, illetve a táp a hosszú és egészséges életükhöz, illetve jólétük megőrzéséhez is hozzájáruljon. Ennek eredményeként az állatok gazdái azt tapasztalják, hogy a kiegyensúlyozott táplálás kedvenceik életét évekkel is meghosszabbíthatja.

Táplálkozástudomány
Az állateledelek készítésében a tudomány is segít. Referencia értékű kiadványának számít az USA Tudományos Akadémia által megjelentetett Nemzeti Kutatási Tanács (NRC) irányelvei.
A kiadvány táplálási javaslatokat tesz a fizikai aktivitás és az életkor függvényében, megvizsgálja a tápanyagok metabolizmusát (anyagcseréjét), a táplálási hiányosságokat és az ebből fakadó betegségeket. Az állateledel ipar a napi adagok kiszámításához, a kutatási programok kialakításához is használja.

Az Európai Állateledel Ipari Szövetség (FEDIAF) részben az NRC irányelveire, részben saját kutatásaira és a vezető gyártók tapasztalataira alapozva elkészítette, és folyamatosan frissíti a Kutyák és macskák táplálkozástudományi útmutatóját, amelyet az állateledel gyártók gyakorlati kézikönyvként használnak.