Rágcsálók

A csincsillát korábban prémjéért tenyésztették; ma már a közkedvelt társállatok közé tartozik. Könnyen szelídül; tartása kevesebb kellemetlen illattal jár, mint a többi rágcsálóé. A fogkoptatáson és az elegendő nyersrost tartalmon kívül gondoskodni kell arról, hogy a megfelelő bunda kialakításához szükséges alapanyagok benne legyenek tápjukban, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a perui Andokban olyan helyeken van az őshazája, ahol a növényzet az év egy részében kiszárad; tápértéke jelentősen csökken. A csincsillák emésztőrendszere azonban alkalmazkodott ahhoz, hogy az alacsony tápértékű növényekből is megfelelő mennyiségű tápanyagot nyerhessen ki szervezete egészséges fejlődéséhez. Bármily furcsa, a többi rágcsálótól eltérően annál alacsonyabb tápértékű eledelt kell biztosítani egészséges fejlődésükhöz (pl.: réti széna, kúpvirág, rózsabimbó és szirom, máriatövis, kamilla és borsmentafű). Az egészséges szőrzet ápolásához nélkülözhetetlen a speciális csincsillahomok, melyben naponta önfeledten megfürdenek.
 
A degu csak néhány éve tartozik a kedvtelésből tartott állatok közé, azonban ma már Magyarországon egyike a legnépszerűbbeknek, különlegesen magas intelligenciája és példás családi élete miatt. Elsősorban éjszakai állat, amibe a szürkületi és hajnali aktivitás is beletartozik. Földalatti járatokat épít, ezért az eledele nagyobbik része gyökerekből, kérgekből áll. Szárított vagy extrudált formában kerül eledelébe a cékla, csicseriborsó, szentjánoskenyér, répa, gyógynövények, körömvirág, szójakocka, almaszirom, mazsola, mértékkel olajos magvak – dió, mogyoró, kesudió, mandula - banán chips, lucerna és répapellet, hibiszkuszszirom, zsenge gallyak, virágzatok, falevelek. Reggel, amikor a család napi takarmánybeszerző körútjára indul, először porfürdőt vesz.
Az egerek és patkányok eledele nagyon hasonló. Különféle színváltozataik szintén a tudományt szolgálták. Változatos magvakból, szárított növényekből készült eledelüket nagyobb mennyiségű állati eredetű fehérjével célszerű kiegészíteni, mely halliszt-húsliszt, gammarus, esetleg kutya vagy macskatáp lehet.
 

burndukA burunduk vagy más néven csíkos mókus Ázsiából származik, ahol a kisebb fák-cserjések jelentik kedvenc birodalmát. A hazai mókusunkhoz hasonlóan magvakon, rügyeken, terméseken kívül kifosztják a madárfészkeket, de nem vetik meg a rovarokat sem. Ezért olyan eledelt kell részükre biztosítani, mely az egészséges fogkoptatáson kívül a nagyobb mennyiségű, állati eredetű fehérje biztosítását is jelenti.
 
Bár nem a rágcsálók közé tartoznak a görények, fontosságuk miatt ebben a körben kell róluk említést tenni. Azt gondolnánk róluk, hogy alapvetően ragadozók-húsevők, valójában táplálékuknak 50%-át a növényi eredetű tápanyagoknak kell kitenni (joghurt, sajt, túró). Etetésükre szárazeleség és konzerv is rendelkezésre áll, de szívesen fogyasztanak különféle gyümölcsöket; például dinnyét, almát, cseresznyét, vagy zöldségféléket, mint például répa, kukorica, nyers zöldborsó. Tápjukat yukka kivonatos kiegészítővel kell ellátni, mert ez csökkenti