A madarakról

 
madarakA legnépszerűbb kalitkában tartott madárfaj a hullámos papagáj; rokonaiból, mintegy 350 féle él világszerte. Először a kanári szigetekről származó kanárik lettek népszerűek a madarászok körében, majd ahogy a felfedezők haladtak előre, a kisebb-nagyobb testű madarak, papagájok népszerűsége egyre növekedett.
A hullámos papagájok Ausztrália füves pusztáin idejük nagy részét csapatokba verődve élelemkereséssel töltik. Lecsipkedik a félérett magokat, rügyeket, száraz magvakat, különféle gyógy- és vadnövényeket. Zárt tartásukhoz hosszú idő óta kialakított magkeverékek vannak forgalomban. Ezek azonban az átlag részére készültek. A madarak életében vannak bizonyos periódusok, amikor ezeket ki kell egészíteni egyéb fontos eleségekkel, például: éneklést serkentő, beszédserkentő, tollváltáson átsegítő, jóddal kiegészített, tojásrakást elősegítő, színerősítő. Amikor fiókáik vannak, a kicsinyek etetéséhez lágy eleséget kell biztosítani. A madarak egészséges emésztéséhez nélkülözhetetlenül fontos, hogy a magok megőrléséhez apró, zúzott kő vagy mészkő gríz álljon rendelkezésre.
A modern kalitkákba, melyek műanyagból és fémdrótból készülnek olyan kiegészítő eleségeket is kell adni, amelyek a körmök és a csőr egészséges kopását biztosítja, valamint az ásványi anyagok pótlására is alkalmas. Ezek a különféle ásványi anyag kockák és az évszázadok óta használt szépia csont.