A macska táplálása

A macskák mérete kevésbé változatos, mint a kutyáké, de ez korántsem jelenti azt, hogy egyszerűbb lenne a táplálásuk. Mindenekelőtt, a kutyatáp nem felel meg a macska összetett tápanyagigényének. A macska táplálékának legalább 41 alapvető tápanyagot kell tartalmaznia, (szemben a kutya 37 tápanyagával).  A macskának sokkal rövidebb a bélrendszere, ezért nehezen emészti meg a növényi táplálékot. A macskák fajtától függően különböznek abban a tekintetben, mennyi fehérjére, aminosavra és vitaminra van szükségük ahhoz, hogy megfelelőek legyenek az izmaik, szervezetük elő tudja állítani a testfunkcióikhoz szükséges enzimeket és megőrizzék az egészségüket.

Macskák

 A macskáknak a kutyákhoz képest több fehérjére és fehérjeépítő aminosavra (pl. az argininre és a látás- és szívfunkcióhoz elengedhetetlen taurinra) és esszenciális zsírsavra (pl. arachidonsavra) van szüksége, mert szervezetük nagyon gyorsan feldolgozza, és szervezete nem tudja pótolni saját tartalékaiból. A macska megbetegszik, ha huzamosabb ideig a szükségleténél kevesebb fehérjét kap, és semmi esetre sem lehet csak növényi eredetű táplálékon tartani.
A legtöbb állatfaj szervezete elő tudja állítani az A vitamint, de a macska nem, így ha a tápláléka nem, nem vagy kevés A vitamint tartalmaz, azt pótolni kell. A macskának több más tápanyagra is szüksége van, pl. a B-vitaminokhoz tartozó niacinra és nikotinsavra.
Az egyes macskák tápanyagszükséglete függ az életmódjuktól (pl. szabadba kijáró, vagy lakásban tartott), a korától, és más tényezőktől (pl. kölyök, vagy ivartalanított),  de már elérhetőek az ilyen, szinte egyedre szabott macskaeledelek is.

Kölyök
Vemhesség
Időskor