Lélektani előnyök

Lélektani előnyökA társállatok a gyerekeknek és a felnőtteknek érzelmi biztonságot nyújtanak és fejlesztik szociális képességeiket. A róluk gondoskodó gyerekek megtanulják az élet tiszteletét, megismerik a mások iránti felelősség érzését.
A tudósok egyre több bizonyítékát találják annak, hogy a társállatot tartó gyerekeknek jobb a kapcsolatteremtő képességük, és az összes élőlényt jobban megbecsülik, mint azok, akik kutya, macska vagy aranyhörcsög nélkül nőnek fel.
A kisgyerek megtanulja, hogy kedvencétől feltétlen szeretetet, hűséget kap, de szembesül azzal is, hogy az állatoknak az emberekhez hasonlóan más érzéseik is vannak, mint például a fájdalom és az éhség. A gyerekek látják és átérzik kis állataik betegségét, gyógyulását, találkoznak a születés vagy az elmúlás történéseivel, s mindez segíti felkészülésüket a gondoskodó és felelős életre.
A társállatok rendkívül fontos szerepet tölthetnek be az idős és beteg emberek életében. Sokuk számára ők jelentik az egyedüli kapcsolatot külvilággal: társaságot nyújtanak, értelmet adnak a mindennapoknak és olyan szociális kapcsolatokhoz is hozzásegítik gazdáikat, amelyeknek kialakítására kutyájuk, macskájuk nélkül nem lenne módjuk.