A kutya táplálása 

kutya táplálásA kutyák húsevők. Állkapcsuk, fogazatuk tépésre és nem rágásra alkalmas, nyálukban nincsenek emésztőenzimek. Szerveinek alakja és mérete nagyon különbözik az emberétől, gyomruk aránytalanul kicsi a nagy falatokban lenyelt „zsákmány” méretéhez képest, bélcsatornájuk nagyon rövid (minél nagyobb az állat, a béltraktus relatíve annál rövidebb) és gabonafélék emésztésére csak korlátozottan alkalmas. Ezért jobban feltárt (például extrudált gabona) és hőkezelt táplálék kell neki, mint pl. az embernek. A kutya étrendjében 37 „alapvető” tápanyaghoz kell hozzájutnia. A kész állateledelt úgy alakítják ki, hogy a kutya mindezekhez megfelelő mennyiségben és arányban hozzájusson. A fehérjehiány, amelyet vagy az étrend túl alacsony fehérjetartalma vagy bizonyos létfontosságú aminosavak hiánya okoz, a felnőtt kutyáknál súlycsökkenéshez, a kölyökkutyáknál visszamaradt növekedéshez, valamint izomsorvadáshoz vezethet. A fehérjehiány további tünetei a csökkent étvágy, a durva és fénytelen szőrzet, a betegségekre való nagyobb hajlam, és néhány esetben az ödéma (folyadék-felhalmozódás).
 
kutya táplálás

 

A kutyák rendkívül változatos formájúak és méretűek, életkor szerint is változnak az igényeik, de mindegyikük számára készül megfelelő állateledel. A tápanyagigény a szerint is módosul, hogy milyen életszakaszban vannak. Például a kistermetű kutyának testsúlyához képest arányosan több kalóriára van szüksége, mint a nagytestű ebeknek, ezért a számukra készült eledel annyi energiát kell, hogy tartalmazzon, amennyi megfelel az igényeiknek.

 

 

A kölyökkutyák, vemhes szukák, idős kutyák, és a munkakutyák táplálkozásáról többet megtudhat, ha rákattint a megfelelő linkre.

 

Kölyök
Vemhesség
Időskor
Munkakutya

kutya táplálás