A kisállatok táplálása

/ kisrágcsálók, díszhalak, hüllők és kétéltűek, díszmadarak /
 
NyúlSok háztartásban felnőttek és gyermekek kedvtelésből különféle kisebb-nagyobb állatot tartanak. Nő azoknak a tábora, akik nem csak kutyát, cicát, lovat, hanem ezeknél kisebb, különleges állatok tartásában lelik örömüket.
Ezeknek az állatoknak tartási körülményei, táplálási szükségletei rendkívül különbözőek.
A díszállat tartásban élen jártak a kínaiak, akik már 1000 éve kisebb tavakban, tálakban aranyhalakat tartottak. Később, kismadarak kerültek kalitkákba, aztán sorban jöttek az akváriumok gyártási lehetőségének megszületésével a díszhalak, elsősorban a trópusokról származó elevenszülő halak, vagy a Kínából arany árában érkező aranyhalak.
A kisrágcsálók - egerek, patkányok – eleinte kísérleti állatokként szolgáltak, s majd lettek sokak kedvencévé. Az Dél-Amerikai indiánok egyik kedvenc eledeléül szolgáló tengerimalacokból ma számtalan szín és alakváltozat található meg a terraristáknál.
Néhány prémes állat, például a csincsilla az inkák öröksége vagy a vadászgörények utódai a legkülönbözőbb korú emberek társállataivá váltak. Egyesek számára néhány élőlény tartása különösen furcsa lehet, ilyen például a törpe ló, a törpesertés, mérges kígyók, krokodilok, nyílméreg békák, medúzák, csigák, hangyák, lepkék, egzotikus madarak és rovarok.
Fenti élőlények tartásához-neveléséhez a háttéripar óriási ütemben, napról-napra fejlődik.