Idős kutyák

Idős kutyákAz öregedési folyamat általában 6-7 éves korban kezdődik, de lehet, hogy Ön nem veszi észre ennek fokozatos jeleit, hiszen nap mint nap látja kutyáját. Az egyes kutyák várható élettartama eltér egymástól, függ a fajta méretétől, de sok egyéb tényező is befolyásolja. A nagy testű kutyáknál 5 éves korban, vagy még korábban köszönt be az idős kor, míg például a kistestű terrierek, vagy sok keverék fajtájú kutya) 15 évig, vagy még tovább élhetnek. Ha kutyájának már kölyök korában, illetve felnőtt éveinek kezdetétől biztosítja a megfelelő táplálást és gondozást, akkor ezzel segít kedvencének, hogy hosszú évekig jó formában legyen, és az idős kutyák helyes táplálással sokáig társaink maradnak.

Az idősebb kutyáknak speciális igényeik vannak. Megközelítőleg 7 éves kor után a kutyák egyes szerveinek és az immunrendszerének csökken a teljesítménye. Az öregedés érinti a szaglást és az ízlelést is. Az idős kutyák számára készült állateledel összetételét úgy alakítják ki, hogy az erősítse az immunrendszert, és külön figyelnek arra, hogy az étel ízletes és könnyen rágható legyen.
 
Szervezetük lassabban működik, kevesebbet mozognak, ahogy öregszenek, csökken az energiaszükségeletük. A megfelelő testsúly megőrzése érdekében csökkenteni kell a napi ételadag mennyiségét. A túlsúly megelőzése az idősebb kutyáknál különösen fontos, mert a zsírszövetek megterhelik a szívet és a légzőrendszert, az izmokat és az ízületeket. A túlsúly megrövidítheti a kutya életét ezért folyamatosan kell ellenőrizni az állat testsúlyát, amely eleinte gyarapodásnak indul, majd a kor előre haladtával csökken