A hüllők és kétéltűek etetéséről


teknősNépszerűek a kisebb-nagyobb mérges kígyók, siklók, óriáskígyók, melyek etetése könnyen megoldható; az eleség állattenyésztőktől beszerezhető egerekkel, patkányokkal, nyulakkal, naposcsibékkel, kifejlett baromfikkal. A kisebb-nagyobb hüllők és kétéltűek részére kevés műeleség áll rendelkezésre, viszont az élő eleségek kiegészítésére különféle ásványi anyag és vitaminkeverékeket használnak. A hüllőtenyésztők a zsákmányállatok egy részét beszerezhetik kereskedésekben, vagy maguk alakítanak ki olyan helyeket, amik alkalmasak lisztkukac, gyászbogár lárva, rózsabogár, selyemhernyó, afrikai tücsök, légy, szárnyatlan muslica, viaszmoly, stb. tenyésztésére. A teknősök tápanyagfogyasztásuk alapján döntően két csoportba sorolhatóak: növényevők és ragadozók; azonban a növényevők is fogyasztanak kis mennyiségben állati eredetű eleséget és fordítva.
 

A legnépszerűbb vízi teknős a vörös fülű ékszerteknős. Tartása csak látszólag egyszerű feladat, és az egészséges tartásukhoz megfelelő étrend kialakítása szükséges. A teknősök ásványi anyag szükségénél figyelembe kell venni, hogy viszonylag sok kalciumra van szükségük, mivel a többi állathoz képest egy páncélt is ki kell nevelniük. Nem elegendő azonban csak kalciumot adni nekik a táplálékkal, hanem azt ki kell egészíteni további makro és mikroelemekkel, melyek hiányában a kalcium sem tud megfelelően hasznosulni. A teknősök táplálásánál azonban ugyanilyen fontos a megfelelő aminosav összetételű fehérjék biztosítása is. A teknősök páncélját borító pikkelyek nagyrészt fehérjékből állnak, amelyek építéséhez szükséges fehérjéket a táplálékban fokozottan biztosítani kell.
A teknősök táplálásában a fehérje és ásványi anyagcsere tökéletes lebonyolításához nélkülözhetetlen a megfelelő vitaminellátás is. A jó minőségű műeleségek optimális mennyiségben tartalmazzák az állatok egészséges fejlődéséhez szükséges fehérjéket, tápanyagokat, makro és mikroelemeket, vitaminokat. A természetes tápláléknak számító halak, csigák, rovarlárvák etetése mellett növényi eredetű tápanyagokkal is ki kell egészíteni táplálékukat, például forrázott salátával, fagyasztott parajjal, hínárfélékkel, békalencsével.