Az ember-állat kapcsolatok

Ember állatAz elmúlt 30 évben a tudomány növekvő érdeklődéssel kutatja, milyen testi-lelki jótékony hatása van az emberekre, ha állatokat tartanak. Kiderült, hogy az ember és a kutyák és macskát és más kisállatok közötti kapcsolat mélyebb és értékesebb, mint azt korábban gondolták. Az ember-állat kapcsolattal foglalkozó kutatások bebizonyították, hogy ha kedvenc állatunk van, az nem csak társaságot jelent, hanem javítja az életkörülményeket és minden életkorban – legyen szó egy kisgyerekről vagy egy idős emberről – a közös élmények mellett sok új ismeretet is szerezhetünk általuk.
Dr. Sátori Ágnes állatorvos és pszichológus szerint az állatok iránti szeretet, odafigyelés, s ennek tanulása az állatokkal való kapcsolaton keresztül, nem csak az állat- és környezetvédelem ügyét szolgálja, de egy emberségesebb, a másokra jobban figyelő társadalom létrejöttét is segítheti.
Az állatok segítségével sok olyan készség fejleszthető, amelyek hasznos lehet az embertársakkal való kapcsolatokban is. Ilyenek, a másokhoz való pozitív viszonyulás, egyértelmű kommunikáció, nyugodt légkör teremtése, visszajelzések, dicséret.