Egészség

Kutya egészségMegfelelő tesztekkel kimutatható, hogy a kutyák és macskák simogatása oldja a stresszt, csökkenti a pulzusszámot és a vérnyomást. További előny, hogy a társállatok gondozása aktívabb életet igényel, növeli a testmozgással töltött időt, különösen a kutyájukat rendszeresen sétáltatók körében. Ez segít megelőzni a mozgásszegény életmódból adódó civilizációs betegségek kialakulását, és meghosszabbítja a gazdik életét.

A társállatok egyre nagyobb szerepet kapnak a gyógyításban: megkönnyítik a traumák feldolgozását, segítenek a mozgássérült, tanulási zavarokkal és magatartási problémákkal küzdő gyerekeknek. Elviselhetőbbé teszik a súlyos vagy gyógyíthatatlan betegek, például a rákban vagy az Alzheimer-kórban szenvedők hétköznapjait.

Segítőtársak egy életen át

Az ember a kutyát már évezredekkel ezelőtt munkára fogta a vadászatban és az állattartásban. Később rájött, hogy a kutyák olyan bonyolult feladatokra is megtaníthatók, mint az életmentés vagy a rendőrségi nyomozás.

Segítőtárs Az emberek és kutyák közötti rendkívül erős kötelék tette lehetővé, hogy az élet egyre több területén különleges segítőtársak jelenjenek meg és javítsák a rászoruló emberek életminőségét. A csökkentlátók és vakok vezetőkutyái, a siketek halló jelzőkutyái megtanulták, hogyan pótolják az elveszett képességeket. Ezek az állatok mindennap komoly munkát végeznek. Társként élnek a sérült érzékszervekkel élők, a mozgássérültek és az idegrendszeri károsodásban szenvedő súlyos betegek - például Parkinson-kórosok - mellett és lehetővé teszik, hogy ezek az emberek aktívan töltsék hétköznapjaikat és beilleszkedjenek a társadalomba.