Az Állattartás 

A magyar lakosság hagyományosan állatszerető: a háztartások több mint felében tartanak valamilyen állatot, kutyát, macskát, akváriumi halakat vagy díszmadarat. Mostanában egyre több a kisrágcsáló, és nő az egzotikus hüllőket kedvelők száma is. Magyarországi adatok
 Az állatok társaink az idők kezdete óta, és az emberiség történelme során ez a kapcsolat kiállta az idő próbáját. Ma már tudósok sora tanulmányozza az ember-állat kapcsolatot, és egyre több kutatás által alátámasztott bizonyítéka van annak, hogy az állatok jó hatással vannak a testi és lelki egészségünkre.

Magyarországi adatok

Magyarországi adatok

A háztartások közel 40 százalékában, másfél millió magyar háztartásban tartanak kutyát, macskát pedig 1 millió 60 ezerben. (Gfk. Piackutató Intézet 2004-es adatai)
A TGI Magyarország 2003. évi adatbázisa alapján a magyar 14-69 éves lakosság 50 százaléka tart otthon valamilyen kisállatot (kutyát, macskát, díszmadarat, egyéb kisállatot), ez 3,781,000 főt jelent. A legtöbben (a lakosság 38 százaléka) kutyát tartanak. 26 százalékuknak van macskája, 5 százalékuknak díszmadara, 6 százalékuk pedig valamilyen egyéb kisállatot (pl. hörcsögöt vagy tengerimalacot) tart.
 
Macskaeledelt a nők valamivel többen vásárolnak, mint a férfiak, ennek az oka, hogy a nők inkább tartanak macskát otthon, mint a férfiak.
Ha további demográfiai különbségeket szeretnénk találni, akkor a településtípus szerinti megoszlás lehet különösen érdekes. A kutyát vagy macskát tartók körében a konzerveledel és a kutyakeksz vásárlása a nagyobb városokban (Budapesten és a megyeszékhelyeken) jellemzőbb, mint falun vagy az egyéb városokban. A zacskós eledelek esetében az egyéb városok nem nagyon térnek el a nagyobb városoktól, de a falusiak körében tapasztalt penetráció itt is kisebb. Megállapíthatjuk, hogy ott az állatok házikoszttal való etetése jellemzőbb, ugyanakkor tudjuk, hogy vidéken (leginkább falun és tanyán) a kutya-, illetve macskatartás általánosabb.