Alapanyagok

AlapanyagokAz alapanyagok megválogatása és feldolgozása kulcsfontosságú az állateledel tápértéke, biztonságossága, minősége és ízletessége szempontjából.
Az állateledel ipar sokféle növényi és állati eredetű nyersanyagot használ, amelyek az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban melléktermékként jelentkeznek, és az állateledel ipari felhasználás révén hasznos és korszerű termékek keletkeznek.
Fontos tudni, hogy az állateledel iparban felhasznált összes állati eredetű alapanyag állatorvos által ellenőrzött, és megfelel az emberi fogyasztásra alkalmasság követelményének.

 

 

Növényi nyersanyagok

AlapanyagokAz állateledelek gyártásakor használt fontosabb növényi eredetű nyersanyagok:
•    Gabonafélék, gabona származékok
•    Növényi fehérje kivonatok 
•    Hüvelyesek
•    Gyökérzöldségek
•    Magvak
•    Növényi olajok

 

 

 

 

Állati eredetű nyersanyagok

AlapanyagokAz állateledelek gyártásakor használt fontosabb állati eredetű nyersanyagok:
Az állateledel ipar elsősorban olyan állati eredetű nyersanyagokat használ, amelyek fölöslegként keletkeznek az élelmiszeriparban, illetve az emberek szokásosan nem fogyasztják el. De minden állati eredetű nyersanyagnak meg kell felelnie az élelmiszeripari higiéniai szabványoknak, és meg kell felelniük az Európai Unió állategészségügyi előírásainak (2002/1774).
A szabályok szerint az összes nyersanyagnak nyomonkövethetőnek kell lennie, és csak engedéllyel rendelkező üzemekből származhatnak. Az európai állateledel ipar emellett önszabályozási keretek között további biztonsági normákat állított fel.
Alapanyagok