Az adagok nagysága

AdagokNe hagyja, hogy kutyája túlegye magát! Ne feledje, ha jó formában akarja tartani kutyáját, akkor nagyon fontos, hogy biztos legyen benne: kutyusa testsúlya megfelelő.

Hogy lássa, nem túlsúlyos-e kedvence, tapogassa meg, különösen a bordák környékén. Éreznie kell minden egyes bordát a bőr, illetve a bőr alatti réteg alatt. Ha nem biztos benne, hogy jól csinálja, kérdezze meg állatorvosát, amikor legközelebb nála jár. Ha nem tudja kitapogatni a bordákat, valószínűleg változtatnia kell kutyája étrendjén. Ilyen esetben konzultáljon állatorvosával.
A testsúly rendszeres ellenőrzésével meg lehet állapítani az állat fizikai kondícióját, és ennek függvényében a gazda módosítani tudja a szükséges napi adagot. A kéthetente, vagy problémás esetben a hetente elvégzett vizsgálat eredménye alapján módosítani lehet az adagot. Minden esetben célszerű az állatorvossal konzultálni, aki szakszerű válaszokat ad az állat tápanyag igényével, súlyával és kondíciójával kapcsolatos kérdésekre.

AdagokBár az állateledelek gyártói alapos vizsgálatokat követően készítik el a termékek csomagolásán szereplő táplálási útmutatót, és törekednek arra, hogy az minél pontosabb legyen, de minden állat igényét nem lehet figyelembe venni. Az egyedek között számtalan változat létezik, egyes állatok több eledelt igényelnek a testsúlyuk megtartásához, míg mások kevesebbet, vagy könnyebben gyarapodnak, esetleg elhíznak. A különbözőségek okai:
- az eltérő életmód (pl. lakásban vagy kertben tartott állatok)
- növekedési életszakasz
- az anyagcsere sajátosságai
- külső körülmények, pl. hőmérséklet.